Kuyum ve Dövizde İşlem Limitine Dikkat

229
0

Kuyumcular ve döviz büroları, alışverişte 185 bin TL’lik yasal limitin aşılması halinde müşteri kimliklerini doğrulamak ve MASAK’a bildirmek zorunda. Aksi takdirde firmalara ciddi cezalar uygulanıyor.

MASAK uzmanları Aysel Bozavcı ve Naciye Çaycı ise döviz ve kuyum işlemlerinde müşteri kimlik tespitinin önemli olduğunu vurguladı. MASAK uzmanları, müşterilerden hangi durumda kimlik isteneceğini de şöyle özetledi: “3 aşamada müşterilerinizi analiz etmeniz ve MASAK’a bildirmeniz gerekir. Bunlar; devamlı bilgi verme, müşterinin tanınması ve şüpheli işlem bildirimi. Kara para aklama süreçlerinin takibi için 185 bin TL üzeri kuyum ve döviz alımında müşterinin bazı bilgilerini kaydetmemiz gerekiyor. Bu tutar, elektronik transferlerde ise 15 bin TL üzerinde olduğunda kimlik bilgilerini arşivlemek gerekiyor. Öte yandan, tutar sınırı olmaksızın; uzun süreli iş tesisinde ve şüphe duyulan durumlarda kimlik tespiti ve kayıt yapılmalı. Kredi kartı ekstresi, adres teyidi bakımından geçerli belge niteliği taşımıyor.”

HANGİ BİLGİLER İSTENİYOR?

Kimlik tespiti aşamasında üyelerin hangi bilgileri müşteriden istemesi gerektiğini ise MASAK uzmanları, şöyle özetledi: “Gerçek kişiler için kimlik fotokopisi ya da pasaport, adres, imza örneği, mesleği, telefon numarası ve e-mail adresi istenmeli. Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak anne, baba adı ve TC kimlik numarası (imzalı) gerekiyor. Sürekli iş yapılan müşterilerden kesinlikle ikametgah adresi alınmalı. Tüzel kişiler için ise gerekli belgeler şunlar: Unvanı, ticaret sicil numarası, faaliyet konusu, adresi, vergi kimlik numarası, telefon numarası ve e-posta adresi.”

CEZA TUTARLARI

MASAK uzmanları, denetimler ve operasyonlar sırasında gerekli arşivlerin yapılmaması halinde firmalara cezai işlem uygulandığını hatırlatarak, “Bu nedenle mevzuat iyi okunmalı. Firmalar, gereksiz cezalarla karşılaşmamak için MASAK ile iletişime geçmeli” uyarısında bulundu. Uzmanlar, uygulanan cezaları ise şöyle özetledi: 

Finansal kuruluşlar 

Devamlı bilgi verme: 182.178 TL

Müşterinin tanınması: 182.178 TL

Şüpheli işlem bildirimi: 303.630 TL

(İşlem tutarının yüzde 5’inden az olmamak üzere)

Finansal olmayan kuruluşlar

Devamlı bilgi verme: 91.089 TL

Müşterinin tanınması: 91.089 TL

Şüpheli işlem bildirimi: 151.815 TL

Yükümlüler

Elektronik tebligat: 121.452 TL

https://istanbulticaretgazetesi.com/tr/kuyum-ve-dovizde-islem-limitine-dikkat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir